
Uykunun Önemi Nedir? Uykuya Dalmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Merhaba değerli okurlar bugün sizlere Uyku Nedir? Uykunun önemi nedir? Uykuya Nasıl Dalabilirim konularını işledik. İyi Okumalar
Uyku Nedir
Yetişkin birinin günde sekiz saat uykuya ihtiyacı olduğuna dair hak arasında umumi bir kanaat vardır. Şu ana kadar yapılan araştırmalar, uyku ihtiyacının bir insandan diğerine değiştiğini göstermiştir.
Bebeklerde uyku ihtiyacı 16 saat olurken, yaşlılarda bu rakam bir çok değişiklik gösterir. Bazı yaşlılar çok fazla uyurken bazısı normalden daha az uyur. Kimi uykuda sık sık rüya görürken, kimi de uykudan sık sık uyanır
Uykunun nedeni veya fonksiyonu bilinmemektedir. Chicago Üniversitesi uyku araştırmacılarından Atlan Rechtschaffen, uykunun hiç bir fonksiyonu olmadığını tesbit etmiştir. Adale yorgunluklarının azalmasına rağmen vücudun dinlenmesi için uykuya ihtiyacı yoktur. Çünkü vücudumuzdaki hücrelere kendi kendilerini tamir etme özelliği verilmiştir. Araştırmacıların tesbitlerine göre bu esnada faaliyetten uzak olması için ya dinlenme veya uyku durumunda bulunmasına da gerek yoktur. Uyku sırasında alınan EEG kayıtlarına göre beyinde hiç bir zaman faaliyetsizlik görülmemiştir. İngiltere Milli Fizik Laboratuvarı Kompütür İlimleri Bölümünde Psikolog araştırmacı Dr. Evans’a göre uykunun tek maksadı rüya görmemize izin vermesi, zemin hazırlamasıdır. Standford Tıp Merkezi Uyku Kliniği doktoru Dr. William Dument’in görüşüne göre rüya görmek son derece önemlidir.
Temple Üniversitesinden koruyucu ilaçlar Profesörü Dr. Fred Rofers, uykunun aktif hayattan tamamen uzaklaşmak olmadığını, aksine yavaşlayan kalp de dahil olmak üzere organlarımızın değişik bir tip yaşayış biçimine girdiğini savunuyor.
Uykunun Önemi
Dinlendirici uyku, dengeli bir hayat için şarttır. Uyku esnasında vücut dinlenir, kendini temizler, saflaştırır, tamir eder, yeniden inşa eder, büyür ve kendini tedavi eder. Uyku esnasında, gün boyunca biriken stresler, gerginlikler ve sinirlilik halleri serbest hale gelip vücuttan kolayca salınır. Rüyalarımızda da bir dereceye kadar, bu gerilim ve stres çözülür. Rüyalarda zihin, insanın iç benliğini keşfetmeye açık hale gelir ve hayata ışık tutan, kılavuzluk eden derin manalara muktedir olur. Derin uyku esnasında beynimiz çalışma temposunu yavaşlatır. Çalıştırdığımız bütün zihni programlar işleyişini durdurur Şuuraltımız saf haldeyken güvenli yatağımızda dinlenmemize izin verir. Beyindeki sinir ağlarında oluşan devreler, stresle çalışamaz hale geldiğinde, bitmiş vaziyette yatağa kendimizi atar ve belli bir saat uyuduktan sonra alarmla uyanırız. Fakat uyku esnasında, uykunun bize ne gibi faydalar sağladığını idrak etme, bilme ve anlama şansımız çok azdır.
Uykuya Nasıl Dalabilirim?
Gün boyunca ürettikleri stresi nasıl serbest bırakacaklarını öğrenen insanlar, genellikle daha derin ve dinlendirici şekilde uyuyabilirler. Uykuya dalmak için şu hususlara dikkat edilmelidir.
- Bütün vücudunuzu gerin ve bir an için gergin tutunuz. Sonra tamamen gevşetip rahatlatınız. Sonra tekrar kendinizi bir öncekinin yarısı kadar sıkınız. Bu işlemi dört beş kez tekrarlayınız.
- Fıtratlarımız farklı olup, kendi tabi uyku devrelerimizi ve uyku ihtiyacımızı anlamayı öğretmek mecburiyetindeyiz. Bazı insanlara beş saatlik bir uyku yeterli olabildiği halde sıhhatli olarak dünya işlerini yürürtebilmek için herkesin kendine göre belli bir uyku süresine ihtiyacı vardır.
- Eğer mümkünse bol oksijenli, yeterince havalandırılmış, sessiz, karanlık bir odada uyumaya çalışınız.
- Battaniye veya yorgan kullanın, ancak elektrikli battaniye kullanmaktan kaçınınız. Çünkü: onlar vücudunuzun biyo elektriksel alanını bozup dengesiz hale getirmektedir. Eğer mutlaka kullanmanız gerekiyorsa, yatağa gitmeden önce açılmalı; yatağı, odayı ısıtmalı ve yatarken söndürülmelidir.
- Düzenli bir uyku saati uyarlayınız. Uykunuz gelinceye kadar yatağa gitmeyiniz. 20 dakika içinde uykuya dalamıyorsanız, kalkınız ve uykunuz geldiğinde tekrar yatağa gidiniz.
- Gece yatmadan önce uyku getirici içecekler uykuya dalmanıza yol açsa da uykuyu dinlendirici yapmaz. Uykunuz daha az derin ve dinlendirici olur, kolaylıkla uyanabilirsiniz.
- Yatağa girmenize 3-4 saat kala, kafeinli içecekler içmekten kaçınınız. Dinlendirici uykunuzu bozacağından sigara içmemeye gayret ediniz.
- Eğer mümkünse uyku hapları almaktan kaçınınız, daha tabii şekillerde uyumanın yollarını öğreniniz. Uyku hapları bağımlılık yapabilir bu nedenle çok sınırlı ve kontrollü kullanılması gerekir. Arka arkaya üç geceden fazla uyku hapı kullanmayınız. Uyku hapları dengesiz uyku devrelerine ve gün boyu uyuşukluğa yol açar. Bilhassa hafein içeren içeceklerle birlikte uyku hapları kullanılırsa, durum daha da kötüleşir.
- Eğer kronik veya ciddi seviyede uyku problemi çekiyorsanız, mutlaka bir doktora gidip, uyku kliniğinde kendinizi detaylı şekilde muayene ettiriniz.
Uyku İle Diğer Yazımız Olan “Peygamber Efendimizin Uyumak İçin Okuduğu Dua” Okuyabilirsiniz